Winkelwagen
Checkout Secure

Bel of WhatsApp ons

085-0470721

di & do 09.00-18.00 uur

Onderhoudsadvies

Schoonmaakadvies voor vloerkleed
Na aankoop van jouw nieuwe vloerkleed wil je er natuurlijk volop, en zo lang mogelijk, van genieten. Door onderstaand advies op te volgen, verleng je de levensduur van jouw kleed aanzienlijk!
Elk type vloerkleed vereist een specifieke behandeling om een lange levensduur te kunnen garanderen. De volgende simpele feiten zullen helpen om te begrijpen hoe jouw kleed in elkaar zit.

WOL

Het merendeel van de vloerkleden bestaat uit wol. Een wollen kleed heeft het grote voordeel dat het makkelijk te onderhouden is vanwege zijn vuilafstotende eigenschappen.

KLEUR

Geen twee kleden zijn hetzelfde. Lichte kleurverschillen zijn normaal voor handgemaakte vloerkleden, daar verfbaden gaandeweg enigszins zullen afwijken.

MAAT

Afwijkingen tot 5% in grootte zijn mogelijk, vanwege de flexibiliteit van een textiel product zoals een vloerkleed. Handgemaakte kleden zullen altijd licht in maat verschillen, elk stuk is immers uniek!

FRANJES

Het kan zo zijn dat uw kleed franjes heeft. Deze zijn een onderdeel van de constructie en zitten aan de uiteinden van uw kleed waarmee het op decoratieve wijze afgewerkt is.

PLUIZEN

Alle wollen vloerkleden met een gesneden pool zullen pluizen. Pluizen wordt veroorzaakt door vezels in het garen die kort afgesneden worden en daardoor losraken van de pool. Dit zal na verloop van tijd afnemen, afhankelijk van de mate van belopen en slijten van het kleed. De tijd dat het pluizen voorkomt is ook afhankelijk van het garen type en wordt bovendien beïnvloed door de vochtigheid van de omgeving (luchtvochtigheid moet +/- 50-60% zijn). Een droge omgeving zal meer pluizen tot gevolg hebben.

KLEURSCHAKERINGEN

Kleurnuances in een kleed of ‘schrijven’, zoals het ook wel genoemd wordt, is een effect dat ontstaat door verandering van de weerkaatsing van licht. Dit komt voor wanneer over het kleed geveegd of gelopen wordt. Dit is typerend voor vrijwel alle kleden met gesneden pool en is bovendien geen blijvend effect.

GEUR

Geuren in een vloerkleed kunnen veroorzaakt worden door verfstoffen, garen en het over lange afstanden vervoerd worden in afgesloten verpakking. De meeste geuren zullen binnen een week verdwijnen zodra het kleed uit de verpakking is gehaald.

VERKLEUREN

Wanneer een kleed aan direct zonlicht blootgesteld wordt zal de kleur gewoonlijk verbleken na verloop van tijd, zelfs als die zeer kleurvast zou zijn.

SLIJTAGE

Het wordt sterk aanbevolen je kleed iedere 3-6 maanden 180 graden te draaien om aspectverlies en slijtage gelijkmatig te verdelen.

VOUWEN

Als jouw kleed opgerold is geweest tijdens transport, kan het vouwen bevatten. Deze zouden na een week of twee moeten verdwijnen als het kleed plat uitgelegd is. Het vloerkleed in tegengestelde richting oprollen gedurende een nacht kan helpen. Ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid in de ruimte hoog genoeg is zal het verdwijnen van de vouwen doen versnellen (luchtvochtigheid moet 50-60% zijn).

UITSTEKENDE POLEN

Losse draadjes en uitstekende polen zijn een voorkomend onderdeel van het inlopen van een vloerkleed. Om deze te verwijderen uit een kleed met gesneden- of lussenpool gebruikt u een schaartje, knip de pool daarmee af op dezelfde hoogte als de andere polen. Het wordt geadviseerd niet aan de pool te trekken, dit kan het losraken van andere polen tot gevolg hebben. Om losse draden te verwijderen uit een plat geweven kleed gebruikt u het beste een (haak)naald om de draden mee terug in het kleed te stoppen. Knip uitstekende polen in een plat geweven vloerkleed nooit af om te voorkomen dat de weefstructuur kapot gemaakt wordt.

Hoe kan je een vloerkleed het best stofzuigen

 • Een sledestofzuiger met gladde stofzuigermond is het beste type stofzuiger voor een vloerkleed. Een kruimeldief kan ook een effectief instrument zijn om een kleed mee te reinigen.
 • Veel stofzuigers hebben tegenwoordig een hoge zuigkracht. Dit kan draden uit een kleed trekken en losse pooltjes tot gevolg hebben. Let erop dat de stand van de zuigkracht niet te hoog staat voordat je jouw kleed stofzuigt.
 • Steelstofzuigers zijn vaak minder krachtig dan andere soorten stofzuigers, wat ze iets minder geschikt maakt voor het stofvrij maken van uw vloerkleed.
 • Er zijn veel verschillende opzetstukken voor een stofzuiger, het standaard mondstuk blijkt doorgaans prima geschikt voor het stofzuigen van uw tapijt. Een turboborstel kan een uitkomst zijn bij het verwijderen van huisdierhaar van je vloerkleed, let bij het gebruik van deze borstel wel op de zuigkracht.
 • Als jouw kleed een gefestonneerde rand heeft, let er dan op de stofzuigermond niet te vaak over de rand heen te halen, dit kan draden los doen komen.
 • Vermijd het te vaak stofzuigen van de franjes aan uw kleed, het kan gebeuren dat het garen van de franjes open gaat staan. Gebruik eventueel een opzetstuk voor meubelstoffen om de franjes op een zachte manier schoon te maken.
 • Als uw kleed tweezijdig bruikbaar is, stofzuig dan beide zijden. Zo verwijdert u al het vuil dat vroegtijdige slijtage van uw vloerkleed kan veroorzaken.

Schoonmaakadvies vloerkleed stofzuigen met kruimeldief of vacuum cleaner

Anti-slip ondertapijt

Wij adviseren je met klem om tegelijkertijd met je vloerkleed een ondertapijt aan te schaffen van het merk van het gekochte vloerkleed. Dit ondertapijt zal voor een langere levensduur zorgen en je verzekeren van jouw garantie op het vloerkleed. Bovendien werkt het warmte isolerend en geluiddempend, is het geschikt voor vloerverwarming, is er een verminderde kans op uitglijden en zal een ondertapijt het algemene comfort aanzienlijk verhogen.

Hoe maak je een vloerkleed schoon

 • Maak na iets gemorst te hebben je kleed meteen schoon. Zodra een vlek intrekt wordt het veel lastiger deze te verwijderen. Mocht het voorkomen dat je een vlek pas ontdekt nadat deze al ingetrokken is, dan kan James’ Vlekkenwonder helpen hardnekkige vlekken schoon te maken.
 • Wrijf nooit over vuiligheid, dit zal het vuil alleen dieper in uw kleed door doen dringen. Als een vloeistof zoals wijn of koffie geknoeid is, of wanneer je huisdier een ongelukje op het vloerkleed heeft gehad, probeer de vlek dan meteen met een droge (hand)doek te deppen.
 • Achtergebleven resten kun je uit jouw kleed verwijderen door de vlek te deppen met een schone, witte katoenen doek en lauwwarm water. Zorg ervoor dat het kleed niet te nat wordt en vermijd over het behandelde gebied te lopen totdat het vloerkleed helemaal droog is. Gebruik nooit teveel water als jouw kleed viscose bevat, enkel een vochtige doek. Vloeistof zal de structuur van viscose onomkeerbaar aantasten.
 • Een vaak gehoord advies is om vlekken te verwijderen met zout. Dit onttrekt inderdaad vocht uit een vloerkleed, maar wij adviseren je ten zeerste een vlek enkel te behandelen zoals hierboven omschreven staat.
 • Het gebruik van bleek of chemicaliën om een gekleurde vlek te verwijderen zal ook effect hebben op de kleur van het vloerkleed zelf. Een lelijke, lichtere vlek zal achteraf altijd zichtbaar blijven.

Schoonmaakadvies vloerkleed met rode wijn vlek of koffie vlek

James.eu

Raadpleeg www.james.eu voor informatie over vlekken of gespecificeerd onderhoudsadvies voor jouw aangeschafte vloerkleed of voor verkooppunten van James’ producten. Het James service nummer is: 077 327 8007

Onderhoud andere type kleden

Er bestaan natuurlijk ook vloerkleden die niet (of niet helemaal) van wol zijn gemaakt. Te denken valt aan materialen als acryl, polypropyleen of een combinatie van wol en katoen. Het onderhoudsadvies blijft voor deze type kleden in principe hetzelfde.

Professionele reiniging van jouw vloerkleed

 • Raadpleeg altijd een expert in professionele reiniging van vloerkleden. Het reinigen van een vloerkleed vergt een heel andere aanpak dan het reinigen van kamerbreed tapijt.
 • Bekijk het vloerkleed samen met een reinigingsexpert en zorg dat je een ondertekend garantiebewijs krijgt voordat het kleed daadwerkelijk gereinigd wordt.
ITEM TOEGEVOEGD!

                                          ✯ GRATIS STALENSERVICE EN PERSOONLIJK ADVIES ✯

Verzendkosten: €0,00 GRATIS verzending ✯ Gratis stalenservice en persoonlijk advies ✯ Free Shipping For Over $x to Kwalitatief & Exclusief                                                    Altijd GRATIS verzending                                                 Op maat gemaakt You Have Achieved Free Shipping Free shipping when you order over XX ou Have Qualified for Free Shipping